Ontmoeting met Openbaring


Openbaring is een bijzonder mooi Bijbelboek, maar voor velen is het vooral een bijzonder lastig boek. Waarom?

  • Er worden veel wonderlijke wezens (o.a. zevenkoppige draak) grote getallen (144.00 verzegelden) en geweldige geluiden (bv. stem als watermassa) beschreven. Hoe moeten die allemaal geïnterpreteerd worden? Moet het boek vooral symbolisch of juist zo letterlijk mogelijk gelezen worden? En indien symbolisch, wat betekenen ze dan?
  • Er zijn zoveel verschillende visies van waaruit dit boek wordt uitgelegd. Hoe moet de doorsnee christen nu weten welke de juiste visie is, zeker als elke uitlegger overtuigd is van de juistheid van zijn eigen visie?

Om de doorsnee christen te helpen met het begrijpen van dit boek, heeft God 3 dingen op mijn hart gelegd.

  1. Het schrijven van mijn scriptie over dit boek, getiteld ‘De Hermeneutische Sleutels van Openbaring’. Hierin schrijf ik over de literaire genres waar het boek gebruik van maakt, de verbinding tussen Openbaring en het OT, over de gebruikte symboliek, de chronologie van het boek, de afzender en ontvangers van het boek, de historische achtergrond waarin het geschreven is, het doel waarmee het is geschreven en de uitleg plus vergelijking van de 4 belangrijkste visies.
  2. Het maken van een Multi Media Presentatie (MMP). Hierin wordt het gehele boek tijdens een (zondagse) samenkomst voorgelezen door verschillende personen, met ondersteuning van een uitgebreide PPT (= dia’s en geluids-fragmenten), achtergrond muziek en een indeling van het boek op papier. Het doel hiervan is het hebben van een unieke en indrukwekkende Ontmoeting met Openbaring.
  3. Het organiseren van een serie van 5 studieavonden, volgend op de MMP. Hierbij maak ik ook gebruik van een reader getiteld Sleutels & Schema’s van Openbaring. Hierin beschrijf ik eerst diverse hermeneutische (= uitlegkundige) sleutels, met andere woorden: wat geeft het boek zelf aan hoe het gelezen moet worden. Verder staan er dus allerlei verschillende schema’s in om jou als lezer te helpen bij het zelfstandig en begrijpend lezen en toepassen van Openbaring.

 

“He Werner,

Ik ben echt onder de indruk van jouw creatieve bijdrage aan de zondagmorgendienst in onze gemeente! Zowel het toneelstuk als ook de indrukwekkende vertolking van de hele brief Openbaring waren boeiend, inspirerend en onder jouw rustige leiding heel raak getroffen. Ik kan de opzet van deze beide bijdragen van harte aanbevelen voor de evangelische gemeenten. Uiteraard is er best wat voorbereiding en afstemming nodig, maar dan is het een waardevolle en unieke bijdrage. Het zou natuurlijk ook op een kring of voor de jeugdgroep heel mooi zijn.

Dus voor wie dit leest: van harte aanbevolen!

Arno Post.”

Met veel plezier kom ik op bezoek in jouw gemeente om daar ook deze unieke presentatie te geven.

Dit vereist wel de nodige voorbereiding, dus neem hiervoor aub op tijd contact met mij op.

Mijn scriptie en de reader kun je natuurlijk downloaden, maar indien je graag een in kleur uitgeprinte en ingebonden (ringband) versie wilt hebben, dan kan dat. Als je hier je gegevens doorgeeft, dan stuur ik het naar je op (voor print- en verzendkosten).

En natuurlijk ban ik dus ook beschikbaar voor het houden van de serie studieavonden over dit boek!

Daarbij zal ik zowel de scriptie als de reader gebruiken als lesmateriaal. Ook hiervoor moet je contact opnemen als je hier meer informatie over wilt hebben en/of om een afspraak te maken.

Ik bid dat deze studies en presentatie jou tot zegen zal zijn!

Shalom!