Mijn Opleiding


Van harte welkom, beste zoeker.

Tja, dat moet je wel zijn, want anders was je hier niet uitgekomen.

Bijbel lichtgevendOp deze pagina tref je een verzameling documenten aan die ik heb gemaakt in het kader van mijn opleiding aan de ETH = Evangelische Theologische Hogeschool (inmiddels opgegaan in de CHE = Christelijke Hogeschool Ede). Voor diverse vakken heb ik redelijk uitgebreid aantekeningen gemaakt en die op de computer verder uitgewerkt. Daarnaast heb ik voor diverse vakken opdrachten moeten maken. Dit materiaal wil ik nu graag beschikbaar maken voor alle geïnteresseerde zoekers zoals jij.

Neem dus even de tijd om te kijken of er iets bij zit wat je goed kunt gebruiken in jouw zoektocht naar een beter verstaan van de Bijbel en het kennen van God. Dat is althans mijn verlangen, doel en gebed.

Ik heb meer aantekeningen en opdrachten gemaakt dan er nu hieronder staan, maar die documenten vragen nog verdere verwerking en worden er – hoop ik – later nog aan toegevoegd. Blijf dus af en toe deze website bezoeken om te zien of er nog nieuwe dingen zijn bijgekomen die jou tot zegen kunnen zijn. Als je wil kun je mij ook laten weten wat je er aan hebt gehad.

Shalom,
Teacher


Datum : 10 juli 2013
Titel     : De Godheid van Jezus
Vak      : Christologie
Leraar : Jan van de Plas
Inhoud: een pittige studie over de Godheid van Jezus. Hoe kwam het dat de Joodse gelovigen Jezus erkenden als God, ondanks hun duidelijk afgebakende beeld van de Ene Ware God? Richard Bauckham geeft een zeer onderbouwde (en zo ook overtuigende) mening hierover.

Datum : 11 juli 2013
Titel     : Aantekeningen Bibliologie
Vak      : Bibliologie
Leraar : Henk Bakker
Inhoud: De oorsprong en omgang met het Woord van God. Hoe is het tot stand gekomen (de inspiratie) en hoe is men er mee omgegaan (met speciale aandacht voor het fundamentalisme).

Datum : 11 juli 2013
Titel     : Aantekeningen Christologie
Vak      : Christologie
Leraar : Jan van de Plas
Inhoud: Wie / wat is Jezus? Is Hij God, een Mens, of beide?      (uitgebreidere versie volgt later)

Datum : 14 september 2013
Titel     : Aantekeningen Synoptische evangeliën + Handelingen 1
Vak      : Synoptische evangeliën + Handelingen   2005-2006
Leraar : Arie Zwiep
Inhoud: mijn aantekeningen van dit bijzonder boeiende vak over de verschillen en overeenkomsten tussen de evangeliën van Mattheus, Marcus en Lukas (= de synoptische evangeliën). Het maakt duidelijk hoe we de evangeliën moeten lezen en hoe we ze níet moeten lezen. Dit zal voor sommigen waarschijnlijk wat lastig zijn om te ontdekken, omdat het van jongs af aan anders onderwezen is, dus wie het niet aankan om hierin een beetje geschud te worden, moet nog even wachten om dit te lezen.

Datum : 14 september 2013
Titel     : Aantekeningen Synoptische evangeliën + Handelingen 2
Vak      : Synoptische evangeliën + Handelingen    2008-2009
Leraar : Henri van Maanen
Inhoud: een verdieping / verbreding / verduidelijking van de aantekeningen gemaakt in 2005-2006, met vooral meer aandacht voor de bronnentheorie en het boek Handelingen.

Datum : 14 september 2013
Titel     : Jezus en het Heil van God
Vak      : Synoptische evangeliën +Handelingen
Leraar : Arie Zwiep
Inhoud: een persoonlijke verwerking / uittreksel van het boek van Arie Zwiep (Jezus en het Heil van Israëls God). Het boek bestaat uit diverse artikelen, zonder direct samenhang, maar ik heb het zo verwerkt dat er een rode lijn in zichtbaar wordt: het verhaal van het Koninkrijk van God.

Datum :
Titel     :
Vak      :
Leraar :
Inhoud:

Datum :
Titel     :
Vak      :
Leraar :
Inhoud:

 

Datum :
Titel     :
Vak      :
Leraar :
Inhoud:

 

Datum :
Titel     :
Vak      :
Leraar :
Inhoud: